The Springs at Lafayette

Lafayette, Indiana

Project Summary

Project Type:
New Construction
Operator:
Trilogy
Developer:
Mainstreet Capital Partners
Beds:
100
Type of Facility/Setting:
Assisted Living & Transitional Care

Services Provided
Interior Design, Foodservice Design & Equipment Planning
Download the Success Story [397kb]

Locally inspired nature and industry combine for sought-after Senior Living

Mainstreet continues its mission of changing the face of Transitional Care with its newest building in Lafayette, IN. The community provides enhanced choices and an alluring alternative to other post-acute stays.

Aptura created a design that pays homage to the western Indiana landscape as well as the vibrant local community and its relationship to nearby Purdue University. The Springs at Lafayette features a sophisticated color palette punctuated by pops of bright color, creating a backdrop for art and furnishings that evoke a blend of industry, education and nature.

Photography by Tony Frederick, Tony Frederick Photography

Andy Warhol Café

The clean-lined contemporary lobby welcomes visitors with layered textures and warm familiarity

a Media Pod
b Studio
c Studio

a. Opposite the reception desk, wood slices flank a cool metal fireplace speaking to the industrial meets nature design concept

b. The café destination is named Café Columbia Park in honor of the park across the street

c. An interactive serving kitchen and dining area allow residents to engage in chef demonstrations

Andy Warhol Café

The pub features eye-catching images of train trellises behind the bar

d Upstairs Lobby
e Pub
f Salon

d. The pub includes cozy seating area across from the bar

e. The private dining area accommodates resident events or staff meetings and features frosted glass panels for additional privacy

f. The open-concept dining room uses columns, half-walls and fixtures to create defined areas in a large space

Andy Warhol Café

The nurse station is designed to invite and support people’s natural gathering inclination in this space

g Upstairs Lobby
h Pub

g. Transitional care rooms are efficiently designed for recovering post-acute residents

h. The therapy gym supports an array of rehabilitation demands and features vertical trellis dividers for additional privacy